rondel

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #Thermomix

26 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny na zakwasie III

Następny pyszny chleb pszenny na zakwasie.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 220 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 510 g mąki pszennej

  • 330 g wody

  • 15 g soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas żytni oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok, przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską. Miskę ponownie przykryć, odstawić na 30 minut. Spłaszczanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze dwukrotnie co 30 minut. Przełożyć chleb do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać ciepłą wodę, aktywny zakwas żytni i mąkę, wyrobić 30 sekund/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 minut. Dodać sól, wyrobić 4,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok, przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską. Miskę ponownie przykryć, odstawić na 30 minut. Spłaszczanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze dwukrotnie co 30 minut. Przełożyć chleb do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: