#chleb, #pieczywo, #zakwas, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Następny pyszny chleb pszenny na zakwasie.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
220 g aktywnego zakwasu żytniego
510 g mąki pszennej
330 g wody
15 g soli
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas żytni oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok, przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską. Miskę ponownie przykryć, odstawić na 30 minut. Spłaszczanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze dwukrotnie co 30 minut. Przełożyć chleb do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać ciepłą wodę, aktywny zakwas żytni i mąkę, wyrobić 30 sekund/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 minut. Dodać sól, wyrobić 4,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok, przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską. Miskę ponownie przykryć, odstawić na 30 minut. Spłaszczanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze dwukrotnie co 30 minut. Przełożyć chleb do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: