Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, aktywny zakwas oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok, przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską. Miskę ponownie przykryć, odstawić na 30 minut. Spłaszczanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze dwukrotnie co 30 minut. Przełożyć chleb do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać ciepłą wodę, zakwas i mąkę, wyrobić 30 sekund/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Pozostawić w naczyniu miksującym na 30 minut. Dodać sól, wyrobić  4,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny. Po tym czasie ciasto spłaszczyć zwilżoną dłonią. Chwytając ciasto od spodu, naciągnąć jeden bok, przełożyć na naprzeciwległy koniec miski. Obrócić miskę o ¼ obrotu i powtórzyć czynność trzykrotnie, wykonując pełny obrót miską. Miskę ponownie przykryć, odstawić na 30 minut. Spłaszczanie i składanie ciasta powtórzyć jeszcze dwukrotnie co 30 minut. Przełożyć chleb do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 2-3 godziny w ciepłe miejsce. Chleb skropić wodą, wsadzić do piekarnika nagrzanego do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec jeszcze 25-30 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 220 g aktywnego zakwasu

  • 510 g mąki pszennej

  • 330 g wody

  • 15 g soli

Składniki

Następny pyszny chleb pszenny na zakwasie.

Przepis ze strony https://cookidoo.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Chleb pszenny na zakwasie III

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

26 lutego 2021

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #Thermomix

rondel