Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, miód, oliwę z oliwek, aktywny zakwas oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przełożyć chleb do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200ºC (góra-dół). Piec 40-45 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać miód i wodę, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać zakwas oraz oliwę z oliwek, wymieszać 30 sekund/obr. 3. Dodać mąkę i sól, wyrobić 5 minut/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Chleb wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200ºC (góra-dół). Piec 40-45 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 500 g mąki pszennej

  • 150 g aktywnego zakwasu

  • 300 ml ciepłej wody

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Składniki

Kolejny chleb pszenny na zakwasie.

Przepis ze strony https://rytmynatury.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Chleb pszenny na zakwasie IV

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

17 marca 2021

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #oliwa z oliwek, #miód,  #Thermomix

rondel