#chleb, #pieczywo, #zakwas, #oliwa z oliwek, #miód, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny chleb pszenny na zakwasie.
Przepis znalazłam na stronie https://rytmynatury.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
500 g mąki pszennej
150 g aktywnego zakwasu żytniego
300 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, miód, oliwę z oliwek, aktywny zakwas żytni oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przełożyć chleb do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 40-45 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miód i wodę, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać aktywny zakwas żytni oraz oliwę z oliwek, wymieszać 30 sekund/obr. 3. Dodać mąkę i sól, wyrobić 5 minut/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 40-45 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: