rondel

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #oliwa z oliwek, #miód, #Thermomix

17 marca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny na zakwasie IV

Kolejny chleb pszenny na zakwasie.

Przepis znalazłam na stronie https://rytmynatury.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 300 ml ciepłej wody

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka miodu

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, miód, oliwę z oliwek, aktywny zakwas żytni oraz ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Przełożyć chleb do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 40-45 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miód i wodę, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać aktywny zakwas żytni oraz oliwę z oliwek, wymieszać 30 sekund/obr. 3. Dodać mąkę i sól, wyrobić 5 minut/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 4-5 godzin w ciepłe miejsce. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 40-45 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: