rondel

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #Thermomix

11 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny na zakwasie V

Kolejny pyszny chlebek na zakwasie.

Przepis znalazłam na stronie https://www.doradcasmaku.pl/.

Odrobine go przerobiłam  ;)

Składniki

  • 550 g mąki pszennej

  • 145 g aktywnego zakwasu żytniego

  • 250 ml ciepłej wody

  • 12 g soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać mąkę, sól, ciepłą wodę i aktywny zakwas żytni, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłej miejsce do podwojenia objętości na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłej miejsce do podwojenia objętości na kolejne 2 - 3 godziny. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę uformować bochenek. Przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzać do 190ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 40 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą. Piec jeszcze 10 - 15 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać ciepłą wodę, aktywny zakwas żytni, mąkę i sól, wyrobić 5 minut/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłej miejsce do podwojenia objętości na 2 godziny. Wyrośnięte ciasto odgazować, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłej miejsce do podwojenia objętości na kolejne 2 - 3 godziny. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę uformować bochenek. Przełożyć go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piekarnik nagrzać do 190ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 40 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą. Piec jeszcze 10 - 15 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: