rondel

#chleb, #pieczywo, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #Thermomix

26 maja 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny pełnoziarnisty pieczony w rękawie do pieczenia

Pyszny i łatwy chleb inaczej pieczony.

Przepis ze strony https://slodkoslodka.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 500 ml ciepłej wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 płaskie łyżki cukru 

  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, olej oraz sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, uformować chleb, ostrym nożem ponacinać. Przełożyć go do rękawa do pieczenia. Dokładnie związać z obydwóch stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 30 minut. Chleb wyciągnąć z rękawa od razu po upieczeniu, studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić w Thermomixie na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę, uformować chleb, ostrym nożem ponacinać. Przełożyć go do rękawa do pieczenia. Dokładnie związać z obydwóch stron. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 30 minut. Chleb wyciągnąć z rękawa od razu po upieczeniu, studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: