rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #mąka pełnoziarnista, #olej, #Thermomix

10 września 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny pełnoziarnisty z gara 

Pyszny chleb z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej.

Przepis znalazłam na stronie https://www.kulinarnamaniusia.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 380 ml ciepłej wody

  • 650 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki pszennej, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól oraz olej, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć chleb, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 10-15 minut. Studzić na kratce. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić na naczyniu miksującym na 45 minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek. Przenieść do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć chleb, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC, piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 10-15 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: