rondel

#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #siemię lniane, #sezam, #dynia, #mak, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix

20 sierpnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny pełnoziarnisty z ziarnami

Pyszny chleb z dużą ilością ziaren.

Przepis znalazłam na stronie https://mamaipomocnicy.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 20 - 30 g świeżych drożdży

  • 300 g mleka

  • 25 g oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 20 g siemienia lnianego

  • 55 g łuskanego słonecznika

  • 35 g pestek dyni

 

Do posmarowania i posypania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki sezamu

  • 2 łyżki maku

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej, mąkę pszenną pełnoziarnistą, oliwę z oliwek, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni i siemię lniane, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka oraz posypać sezamem i makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 40 -45 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, oliwę z oliwek, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni i siemię lniane, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka oraz posypać sezamem i makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 40 -45 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: