#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #siemię lniane, #sezam, #dynia, #mak, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny chleb z dużą ilością ziaren.
Przepis znalazłam na stronie https://mamaipomocnicy.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej + 1 łyżka
20 - 30 g świeżych drożdży
300 g mleka
25 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
20 g siemienia lnianego
55 g łuskanego słonecznika
35 g pestek dyni
Do posmarowania i posypania:
2 łyżki sezamu
2 łyżki maku
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłym mlekiem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej, mąkę pszenną pełnoziarnistą, oliwę z oliwek, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni i siemię lniane, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka oraz posypać sezamem i makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 40 -45 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, oliwę z oliwek, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni i siemię lniane, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka oraz posypać sezamem i makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 40 -45 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: