rondel

#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #miód, #Thermomix

25 kwietnia 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny pełnoziarnisty ze słonecznikiem

Pyszny chleb na mące pełnoziarnistej ze słonecznikiem.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mniammniam.com/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 250 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 500 ml wody

  • 1 łyżeczka cukru / miodu

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 150 g łuskanego słonecznika + do posypania

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier / miód, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki pszennej, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól i ziarna słonecznika, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posmarować wodą oraz posypać słonecznikiem (lekko go dociskając). Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) około 10 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszyć do 200ºC, piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier / miód, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól i ziarna słonecznika, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy keksowej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posmarować wodą oraz posypać słonecznikiem (lekko go dociskając). Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (góra-dół) około 10 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszyć do 200ºC, piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: