Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól, pokruszone drożdże i ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oliwy. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Uformować kulę. Przełożyć na oprószoną mąkę blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny do ponownego wyrastania. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (termoobieg). Po 15 minutach pieczenia spryskać chleb wodą. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 2,5 szklanki mąki pszennej 

  • 1 szklanka ciepłej wody

  • łyżka oliwy

  • 15 g świeżych drożdży

  • płaska łyżeczka soli

  • płaska łyżeczka cukru

Składniki

Szukałam innego, również prostego przepisu na domowy chlebek pszenny.

Znalazłam go na stronie https://aniagotuje.pl/ .

Chleb pszenny V

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

02 listopada 2020

#chleb, #pieczywo, #drożdże

rondel