Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól, pokruszone drożdże i ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek. Ciasto przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Uformować kulę. Przełożyć na oprószoną mąką blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (termoobieg) około 30 minut. Po 15 minutach pieczenia spryskać chleb wodą. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę (można dać 50 g więcej), sól i oliwę z oliwek, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Uformować kulę. Przełożyć na oprószoną mąką blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożykiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (termoobieg) około 30 minut. Po 15 minutach pieczenia spryskać chleb wodą. Studzić na kratce.
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody + do spryskania
1 łyżka oliwy z oliwek
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Szukałam innego, również prostego domowego chlebka pszennego.
Przepis na niego znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix