rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #oliwa z oliwek, #Thermomix

02 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny V

Szukałam innego, również prostego domowego chlebka pszennego.

Przepis na niego znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 600 g mąki pszennej 

  • 300 ml ciepłej wody 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 czubata łyżeczka soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól, pokruszone drożdże i ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Uformować kulę. Przełożyć na oprószoną mąką blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 230ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą, przykryć chleb papierem do pieczenia (jeśli się za bardzo spieka), piec kolejne 10 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól i oliwę z oliwek, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Uformować kulę. Przełożyć na oprószoną mąką blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut do ponownego wyrastania. Wyrośnięty chleb naciąć ostrym nożykiem. Piekarnik nagrzać do 230ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 20 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą, przykryć chleb papierem do pieczenia (jeśli się za bardzo spieka), piec kolejne 10 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: