Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, sól, pokruszone drożdże i ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać łyżkę oliwy. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Uformować kulę. Przełożyć na oprószoną mąkę blachę. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny do ponownego wyrastania. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 230ºC (termoobieg). Po 15 minutach pieczenia spryskać chleb wodą. Studzić na kratce.
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
łyżka oliwy
15 g świeżych drożdży
płaska łyżeczka soli
płaska łyżeczka cukru
Szukałam innego, również prostego przepisu na domowy chlebek pszenny.
Znalazłam go na stronie https://aniagotuje.pl/ .
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #drożdże