rondel

#chleb, #pieczywo, #olej, #drożdże, #Thermomix

28 stycznia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny VI

Prosty chleb, który na pewno uda się każdemu.

Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 300 ml ciepłej wody

  • 3 łyżki oleju 

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli

  • płaska łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i olej. Wlać zaczyn, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować podłużny bochenek. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Ostrym nożem naciąć prawie do samego dołu w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) około 35 minut. Studzić na kratce przykryty bawełnianą ściereczką.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować podłużny bochenek. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Ostrym nożem naciąć prawie do samego dołu w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować wodą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) około 35 minut. Studzić na kratce przykryty bawełnianą ściereczką.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: