#chleb, #pieczywo, #olej, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Prosty chleb, który na pewno uda się każdemu.
Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
600 g mąki pszennej + 1 łyżka
300 ml ciepłej wody
3 łyżki oleju
25 g świeżych drożdży
1,5 płaskiej łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i olej. Wlać zaczyn, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować podłużny bochenek. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Przykryć, odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem naciąć ostrym nożykiem. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) około 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, olej i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować podłużny bochenek. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Przykryć, odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem naciąć ostrym nożykiem. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół) około 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: