Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i olej. Wlać zaczyn, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką, uformować podłużny bochenek. Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Ostrym nożem naciąć prawie do samego dołu w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować wodą. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół). Studzić na kratce przykryty bawełnianą szmatką.

Sposób przygotowania

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 300 ml ciepłej wody

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli

  • płaska łyżeczka cukru

Składniki

Prosty chleb, który na pewno uda się każdemu.

Przepis ze strony https://www.lekcjewkuchni.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Chleb pszenny VI

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

28 stycznia 2021

#chleb, #pieczywo, #drożdże

rondel