rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #ocet, #mąka pełnoziarnista, #Thermomix

07 września 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny VII 

Pyszny i łatwy chlebek na co dzień.

Przepis ze strony https://www.urwiswakcji.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 płaska łyżka cukru 

  • 1 łyżka octu spirytusowego 10 %

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąki przesiać, dodać do nich sól. Wlać zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać ocet. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 60 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Po minucie wrabiania wlać ocet. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 60 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: