#chleb, #pieczywo, #drożdże, #ocet, #mąka pełnoziarnista, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny i łatwy chlebek na co dzień.
Przepis ze strony https://www.urwiswakcji.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżka cukru
1 łyżka octu spirytusowego 10 %
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąki przesiać, dodać do nich sól. Wlać zaczyn, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać ocet. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 60 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąki i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Po minucie wrabiania wlać ocet. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra - dół) około 60 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: