rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #olej, #Thermomix

05 stycznia 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny VIII 

Pyszny, domowy chlebek z przepisu Pani Dorotki.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 550 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1,5 szklanki ciepłego mleka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 żółtko

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki cukru 

  • 1,5 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 1 białko

  • 1 łyżka mleka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, wymieszać. Wlać zaczyn, żółtko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zwilżoną dłonią wyrównać go. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na 10 minut zanim się wyciągnie chleb. Ściągnąć papier, studzić na kratce przykryty bawełnianą ściereczką.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól i żółtko, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zwilżoną dłonią wyrównać go. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na 10 minut zanim się wyciągnie chleb. Ściągnąć papier, studzić na kratce przykryty bawełnianą ściereczką.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: