#chleb, #pieczywo, #drożdże, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny, domowy chlebek z przepisu Pani Dorotki.
Odrobinę go przerobiłam ;)
550 g mąki pszennej + 1 łyżka
1,5 szklanki ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
1 żółtko
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1,5 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 białko
1 łyżka mleka
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże, łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, wymieszać. Wlać zaczyn, żółtko, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zwilżoną dłonią wyrównać go. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na 10 minut zanim się wyciągnie chleb. Ściągnąć papier, studzić na kratce przykryty bawełnianą ściereczką.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłe mleko, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól i żółtko, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Zwilżoną dłonią wyrównać go. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować białkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra - dół). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki na 10 minut zanim się wyciągnie chleb. Ściągnąć papier, studzić na kratce przykryty bawełnianą ściereczką.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: