Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól oraz olej, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na pół godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Ciasto ponownie przykryć ściereczką, odstawić na pół godziny do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec około 35 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać olej, mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić w Thermomixie na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić, 30 sekund/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką, odstawić na pół godziny do podwojenia objętości. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec około 35 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 25 g świeżych drożdży

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 500 ml ciepłej wody

  • 750 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 3 płaskie łyżeczki soli

  • 1 łyżka oleju

Składniki

Przepis od Pani Magdy T.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Chleb pszenny z gara

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

05 marca 2021

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

rondel