rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

11 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny z gara II

Pyszny domowy chleb z przepisu Cioci Joli ;)

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 350 ml ciepłej wody

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 2 płaskie łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól oraz olej, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć folia spożywczą, odstawić na cztery godziny do lodówki. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 200ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Piec 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać olej, mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto do miski, przykryć folia spożywczą, odstawić na cztery godziny do lodówki. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 200ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Piec 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: