rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

03 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny z gara III

Kolejny pyszny chlebek pieczony w garnku / naczyniu żaroodpornym. 

Przepis znalazłam na stronie https://www.burczywbrzuszku.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżka cukru

  • 2 szklanki ciepłej wody

  • 750 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól oraz olej, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, uformować bochenek. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć chleb, oprószyć mąką, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec około 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać olej, mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować bochenek. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 220ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć chleb, oprószyć mąką, przykryć. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Piec około 30 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: