#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Następny pyszny i szybki chlebek pieczony w garnku / naczyniu żaroodpornym.
Przepis znalazłam na stronie https://www.esencjakulinarna.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 ml ciepłej wody
550 g mąki pszennej + 1 łyżka
10 g soli
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Zakładając kilkukrotnie boki ciasta na siebie, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Naciąć chleb, przykryć. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 250ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec kolejne 25 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Zakładając kilkukrotnie boki ciasta na siebie, uformować bochenek. Przełożyć go do wyłożonego papierem do pieczenia naczynia żaroodpornego. Naciąć chleb, przykryć. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 250ºC (góra-dół). Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec kolejne 25 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: