Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni, aż się zarumienieni. Odstawić. Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać siemię lniane, uprażony słonecznik oraz sól, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto przełożyć do wyłożonej papierem keksówki, wyrównać wilgotną dłonią i posypać słonecznikiem. Ponownie przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Chleb wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200ºC (góra-dół). Piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180ºC, piec jeszcze 10 minut. Następnie wyciągnąć chleb z formy, usunąć papier i piec bez niczego dodatkowe 10 minut. Studzić na kratce.
450 g mąki pszennej + 1 łyżkę
350 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki siemienia lnianego
4 czubate łyżki słonecznika + do posypania
Ciekawy pomysł na szybki i smaczny chleb z prażonym słonecznikiem.
Przepis ze strony https://najlepszesmakolyki.pl/.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #siemię lniane, #drożdże