#chleb, #pieczywo, #drożdże, #oliwa z oliwek, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny ciekawy dodatek do domowego pieczywa - woda z gotowania ryżu.
Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
25 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
0,5 płaskiej łyżki soli
200 ml ciepłej wody z gotowania ryżu
125 ml zwykłej ciepłej wody
łyżka oliwy z oliwek / oleju
Wykonanie tradycyjne:
Do wody z gotowania ryżu wymieszanej ze zwykłą ciepłą wodą dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, zaczyn i tłuszcz. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 60-90 minut do podwojenia objętości. Uformować bochenek, przełożyć go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 40 minut do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 40 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę z gotowania ryżu, zwykłą ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól i tłuszcz, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do innego naczynia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 60-90 minut do podwojenia objętości. Uformować bochenek, przełożyć go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 40 minut do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 40 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: