Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do wody z gotowania ryżu wymieszanej ze zwykłą ciepłą wodą dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, zaczyn i tłuszcz. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 60-90 minut do podwojenia objętości. Uformować bochenek, przełożyć go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 40 minut do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 40 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 500 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 25 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 0,5 płaskiej łyżki soli

  • 200 ml ciepłej wody z gotowania ryżu

  • 125 ml zwykłej ciepłej wody

  • łyżka oliwy z oliwek / oleju

Składniki

Kolejny ciekawy dodatek do domowego pieczywa -  woda z gotowania ryżu.

Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Chleb pszenny z wodą z gotowania ryżu 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

09 kwietnia 2021

#chleb, #pieczywo, #drożdże

rondel