Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do wody z gotowanych ziemniaków dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i resztę składników. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 60-90 minut do podwojenia objętości. Uformować bochenek, przykryć ściereczką, odstawić jeszcze na 40 minut do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Wodę zagotować z mąką ziemniaczaną, posmarować chleb. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej 

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 300 ml ciepłej wody z gotowania ziemniaków

  • łyżka rozpuszczonego masła

Dodatkowo:

  • 50 ml wody

  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki

Ciekawy dodatek do domowego pieczywa -  woda z gotowanych ziemniaków.

Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.

Chleb pszenny z wodą z gotowania ziemniaków

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

28 października 2020

#chleb, #pieczywo, #drożdże

rondel