rondel

#chleb, #pieczywo, #mąka ziemniaczana, #drożdże, #Thermomix

28 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny z wodą z gotowania ziemniaków

Ciekawy dodatek do domowego pieczywa -  woda z gotowanych ziemniaków.

Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.

Składniki

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej 

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 300 ml wody z gotowania ziemniaków

  • 1 łyżka rozpuszczonego masła

 

Dodatkowo:

  • 50 ml wody

  • 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody z gotowania ziemniaków dodać cukier i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i resztę składników. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Uformować bochenek, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 40 minut do ponownego wyrastania. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Wodę zagotować z mąką ziemniaczaną, posmarować chleb. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę z gotowania ziemniaków, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól i miękkie masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 minut. Następnie przełożyć go na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 40 minut do ponownego wyrastania. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Wodę zagotować z mąką ziemniaczaną, posmarować chleb. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: