Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Do wody z gotowanych ziemniaków dodać cukier i drożdże. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i resztę składników. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 60-90 minut do podwojenia objętości. Uformować bochenek, przykryć ściereczką, odstawić jeszcze na 40 minut do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Wodę zagotować z mąką ziemniaczaną, posmarować chleb. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.
Składniki:
550 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
300 ml ciepłej wody z gotowania ziemniaków
łyżka rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
50 ml wody
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciekawy dodatek do domowego pieczywa - woda z gotowanych ziemniaków.
Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #drożdże