#chleb, #pieczywo, #mąka ziemniaczana, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy dodatek do domowego pieczywa - woda z gotowanych ziemniaków.
Przepis znalazłam na stronie https://www.lekcjewkuchni.pl/.
Składniki:
550 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
0,5 łyżeczki soli
300 ml wody z gotowania ziemniaków
1 łyżka rozpuszczonego masła
Dodatkowo:
50 ml wody
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody z gotowania ziemniaków dodać cukier i pokruszone drożdże. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać do niej sól i resztę składników. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Uformować bochenek, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 40 minut do ponownego wyrastania. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Wodę zagotować z mąką ziemniaczaną, posmarować chleb. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę z gotowania ziemniaków, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól i miękkie masło, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 minut. Następnie przełożyć go na oprószoną mąką stolnicę, uformować bochenek, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na 40 minut do ponownego wyrastania. Naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. Wodę zagotować z mąką ziemniaczaną, posmarować chleb. Piec w piekarniku nagrzanym do 220ºC (termoobieg) około 35 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: