#chleb, #pieczywo, #drożdży, #ogórki kiszone, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Jak tylko odkryłam przepis na chleb z dodatkiem wody z ogórków kiszonych wiedziałam, że go wypróbuję.
Przepis znalazłam na stronie https://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
400 g mąki pszennej
250 ml wody z ogórków kiszonych
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
Wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Odstawić na 15 minut. Do drożdży przesiać mąkę, dodać sól oraz wodę z ogórków kiszonych, dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (termoobieg) około 40 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Odstawić na 15 minut. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, sól, zaczyn i wodę z ogórków kiszonych, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (termoobieg) około 40 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: