rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdży, #ogórki kiszone, #Thermomix

13 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny z wodą z ogórków kiszonych

Jak tylko odkryłam przepis na chleb z dodatkiem wody z ogórków kiszonych wiedziałam, że go wypróbuję.

Przepis znalazłam na stronie https://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 400 g mąki pszennej

  • 250 ml wody z ogórków kiszonych

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 płaska łyżeczka cukru

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Odstawić na 15 minut. Do drożdży przesiać mąkę, dodać sól oraz wodę z ogórków kiszonych, dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (termoobieg) około 40 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Odstawić na 15 minut. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, sól, zaczyn i wodę z ogórków kiszonych, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, zwilżonymi dłońmi wyrównać ciasto. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 210ºC (termoobieg) około 40 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: