Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże, dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, olej, jajko oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Wlać zaczyn, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blachy. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 150ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb. Zmienić temperaturę na 190ºC, piec 35-40 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać cukier, wodę i poruszone drożdże, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, olej, jajko oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blachy. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 150ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb. Zmienić temperaturę na 190ºC, piec 35-40 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 500 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 35 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 260 g wody

  • 1 jajko

  • 4 łyżki oleju

  • 15 g suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Składniki

Kolejny pyszny chleb pszenny tym razem z ziołami.

Przepis ze strony https://www.dietamojapasja.com/.

Chleb pszenny z ziołami

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

22 lutego 2021

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix, #czosnek, #suszone pomidory, #bazylia

rondel