rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #czosnek, #pomidory, #bazylia, #Thermomix

22 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb pszenny z ziołami

Kolejny pyszny chleb pszenny tym razem z ziołami.

Przepis znalazłam na stronie https://www.dietamojapasja.com/.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 35 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 260 g wody

  • 1 jajko

  • 4 łyżki oleju

  • 15 g suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże, dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, olej, jajko oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Wlać zaczyn, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blachy. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 150ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb. Zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec 35-40 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać cukier, wodę i pokruszone drożdże, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, olej, jajko oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blachy. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 150ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb. Zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec 35-40 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: