#chleb, #pieczywo, #drożdże, #czosnek, #pomidor, #bazylia, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny pyszny chleb pszenny tym razem z ziołami.
Przepis znalazłam na stronie https://www.dietamojapasja.com/.
500 g mąki pszennej + 2 łyżki
1,5 łyżeczki soli
35 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
260 g wody
1 jajko
4 łyżki oleju
15 g suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże, dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać do niej sól, olej, jajko oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Wlać zaczyn, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blachy. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 150ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb. Zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec 35-40 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać cukier, wodę i pokruszone drożdże, podgrzewać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, sól, olej, jajko oraz suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić ciasto w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blachy. Wilgotnymi dłońmi wyrównać chleb. Ostrym nożem naciąć w kilku miejscach. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 150ºC (termoobieg). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb. Zmniejszyć temperaturę do 190ºC, piec 35-40 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: