rondel

#chleb, #pieczywo, #olej, #drożdże, #Thermomix

17 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb rozciągany

Bardzo miękki i smaczny chleb.

Przepis znalazłam na stronie https://www.dietamojapasja.com/.

Na pewno będę często z niego korzystać.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 750 g mąki pszennej 

  • 20 g świeżych drożdży

  • 0,5 l wody

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 łyżeczka cukru

  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól, dokładnie wymieszać. Na środku zrobić dołek, wlać do niego ciepłą wodę, pokruszyć drożdże i posypać je cukrem. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać olej, dokładnie wyrobić. Owinąć miskę folia spożywczą, odstawić na 8 godziny do lodówki (u mnie tylko 4 godziny był w lodówce). Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Rozklepać i złożyć na 3. Czynność powtórzyć 4 razy. Uformować bochenek, przełożyć go na papier do pieczenia wycięty na kształt blachy piekarnikowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką. Piekarnik wraz z blachą na której będzie pieczony chleb nagrzać do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę chleb razem z papierem do pieczenia przełożyć na rozgrzaną blachę. Piec 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć papier spod chleba i blachę z gorącą wodą. Piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, cukier, mąkę, sól i olej, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, owinąć miskę folia spożywczą, odstawić na 8 godziny do lodówki (u mnie tylko 4 godziny był w lodówce). Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Rozklepać i złożyć na 3. Czynność powtórzyć 4 razy. Uformować bochenek, przełożyć go na papier do pieczenia wycięty na kształt blachy piekarnikowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką. Piekarnik wraz z blachą na której będzie pieczony chleb nagrzać do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę chleb razem z papierem do pieczenia przełożyć na rozgrzaną blachę. Piec 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć papier spod chleba i blachę z gorącą wodą. Piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: