#chleb, #pieczywo, #olej, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Bardzo miękki i smaczny chleb.
Przepis znalazłam na stronie https://www.dietamojapasja.com/.
Na pewno będę często z niego korzystać.
Odrobinę go przerobiłam ;)
750 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
0,5 l wody
1 płaska łyżka soli
1 łyżeczka cukru
3 łyżki oleju
Wykonanie tradycyjne:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, dokładnie wymieszać. Na środku zrobić dołek, wlać do niego ciepłą wodę, pokruszyć drożdże i posypać je cukrem. Odstawić na 15 minut. Następnie dodać olej, dokładnie wyrobić. Owinąć miskę folia spożywczą, odstawić na 8 godziny do lodówki (u mnie tylko 4 godziny był w lodówce). Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Rozklepać i złożyć na 3. Czynność powtórzyć 4 razy. Uformować bochenek, przełożyć go na papier do pieczenia wycięty na kształt blachy piekarnikowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką. Piekarnik wraz z blachą na której będzie pieczony chleb nagrzać do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę chleb razem z papierem do pieczenia przełożyć na rozgrzaną blachę. Piec 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć papier spod chleba i blachę z gorącą wodą. Piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, cukier, mąkę, sól i olej, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, owinąć miskę folia spożywczą, odstawić na 8 godziny do lodówki (u mnie tylko 4 godziny był w lodówce). Po tym czasie ciasto przełożyć na oprószona mąką stolnicę. Rozklepać i złożyć na 3. Czynność powtórzyć 4 razy. Uformować bochenek, przełożyć go na papier do pieczenia wycięty na kształt blachy piekarnikowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze na godzinę w ciepłe miejsce. Chleb oprószyć mąką. Piekarnik wraz z blachą na której będzie pieczony chleb nagrzać do 220ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę chleb razem z papierem do pieczenia przełożyć na rozgrzaną blachę. Piec 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć papier spod chleba i blachę z gorącą wodą. Piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: