rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #Thermomix

06 marca 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb szwajcarski 

Pyszny chleb z gara.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojemaleczarowanie.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 370 ml ciepłej wody

  • 2 płaskie łyżeczki cukru

  • 25 g świeżych drożdży

  • 600 - 650 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki i sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Odgazować, przełożyć do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 250ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 220ºC, piec pod przykryciem 50 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę oraz sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Odgazować, przełożyć do wysypanego mąką koszyka wzrostowego, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 250ºC (góra-dół). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, naciąć ostrym nożykiem, przykryć. Temperaturę zmniejszyć do 220ºC, piec pod przykryciem 50 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: