#chleb, #pieczywo, #tosty, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Domowy chleb tostowy bez wszystkich konserwantów najlepszy ;)
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
240 g ciepłej wody
10 g świeżych drożdży
5 g cukru
30 g masła
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
5 g soli
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić. Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko 240 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól oraz rozpuszczone masło, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, uformować każdą w kulę, włożyć jedną za drugą do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do ponownego wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut . Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, cukier, masło pokrojone na kawałki, mąkę i sól. Wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Ciasto podzielić na 3 równe części, uformować każdą w kulę, włożyć jedną za drugą do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 30 minut . Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: