rondel

#chleb, #pieczywo, #tosty, #drożdże, #mleko w proszku, #Thermomix

25 stycznia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb tostowy II

Kolejna odsłona domowego chleba tostowego tym razem z dodatkiem mleka w proszku.

Przepis znalazłam na stronie  https://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/.

Składniki

  • 310 - 320 g wody

  • 20 g świeżych drożdży

  • 550 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mleka w proszku

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, mleko w proszku oraz miękkie masło, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia keksowej. Przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 190ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą oraz wyciągnąć chleb z formy. Piec go jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, cukier, masło pokrojone na kawałki, mleko w proszku, mąkę i sól. Wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia keksowej. Przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 190ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą oraz wyciągnąć chleb z formy. Piec go jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: