#chleb, #pieczywo, #tosty, #drożdże, #mleko w proszku, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna odsłona domowego chleba tostowego tym razem z dodatkiem mleka w proszku.
Przepis znalazłam na stronie https://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/.
310 - 320 g wody
20 g świeżych drożdży
550 g mąki pszennej + 1 łyżka
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, mleko w proszku oraz miękkie masło, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia keksowej. Przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 190ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą oraz wyciągnąć chleb z formy. Piec go jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, dodać pokruszone drożdże, cukier, masło pokrojone na kawałki, mleko w proszku, mąkę i sól. Wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek, przełożyć go do wyłożonej papierem do pieczenia keksowej. Przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Piekarnik nagrzać do 190ºC (góra-dół). Na dole piekarnika umieścić drugą blachę wypełniona wodą. Jak piekarnik osiągnie pożądaną temperaturę wsadzić chleb, piec 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągnąć blachę z gorącą wodą oraz wyciągnąć chleb z formy. Piec go jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: