rondel

#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista, #Thermomix

16 grudnia 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb wiejski 

Pyszny chleb pszenno - żytni pełnoziarnisty na zakwasie i drożdżach.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Składniki

  • 300 ml ciepłej wody

  • 250 g mąki pszennej

  • 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 100 g aktywnego zakwasu

  • 10 g świeżych drożdży

  • 2 płaskie łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, aktywny zakwas, mąki i sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć go do wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze raz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 30 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego dać wodę, pokruszone drożdże, aktywny zakwas, mąki i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć go do wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze raz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 30 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: