#chleb, #pieczywo, #zakwas, #drożdże, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny chleb pszenno - żytni pełnoziarnisty na zakwasie i drożdżach.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
300 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g aktywnego zakwasu
10 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
Wykonanie tradycyjne:
Do ciepłej wody dodać pokruszone drożdże, aktywny zakwas, mąki i sól. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć go do wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze raz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego dać wodę, pokruszone drożdże, aktywny zakwas, mąki i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do miski. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować bochenek, przełożyć go do wysypanej mąką formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić jeszcze raz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: