#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #siemię lniane, #sezam, #dynia, #mak, #czarnuszka, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #miód, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Zdrowy chleb z dużą ilością ziaren.
Przepis znalazłam na stronie https://www.mojemaleczarowanie.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
300 g mąki pszennej
20 - 30 g świeżych drożdży
500 ml wody
1 łyżka miodu
1 płaska łyżka soli
2 łyżki siemienia lnianego
75 g łuskanego słonecznika
75 g pestek dyni
2 łyżki czarnuszki
3 łyżki płatków owsianych
Do posypania:
1 łyżka sezamu
1 łyżka maku
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, miód, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika, pestki dyni, czarnuszkę i siemię lniane, dokładnie wymieszać (ciasto nie ma zwartej konsystencji). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto ponownie wyrobić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy (u mnie dół naczynia żaroodpornego), przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posypać sezamem i makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 25 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszyć do 190ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu zostawić go jeszcze w nagrzanym piekarniku na 10 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, miód, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą, wymieszać 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika, pestki dyni, czarnuszkę i siemię lniane, wymieszać 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie) (ciasto nie ma zwartej konsystencji). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 20 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy (u mnie dół naczynia żaroodpornego), przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posypać sezamem i makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 25 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszyć do 190ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu zostawić go jeszcze w nagrzanym piekarniku na 10 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: