rondel

#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #siemię lniane, #sezam, #dynia, #mak, #czarnuszka, #mąka pełnoziarnista, #drożdże, #miód, #Thermomix

08 listopada 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb wieloziarnisty

Zdrowy chleb z dużą ilością ziaren.

Przepis znalazłam na stronie https://www.mojemaleczarowanie.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej

  • 300 g mąki pszennej 

  • 20 - 30 g świeżych drożdży

  • 500 ml wody

  • 1 łyżka miodu

  • 1 płaska łyżka soli

  • 2 łyżki siemienia lnianego

  • 75 g łuskanego słonecznika

  • 75 g pestek dyni

  • 2 łyżki czarnuszki

  • 3 łyżki płatków owsianych

 

Do posypania:

  • 1 łyżka sezamu

  • 1 łyżka maku

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, miód, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika, pestki dyni, czarnuszkę i siemię lniane, dokładnie wymieszać (ciasto nie ma zwartej konsystencji). Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto ponownie wyrobić, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy (u mnie dół naczynia żaroodpornego), przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posypać sezamem i makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 25 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszyć do 190ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu zostawić go jeszcze  w nagrzanym piekarniku na 10 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, sól, miód, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą, wymieszać 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Dodać płatki owsiane, ziarna słonecznika, pestki dyni, czarnuszkę i siemię lniane, wymieszać 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie) (ciasto nie ma zwartej konsystencji). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 20 minut. Następnie wyrobić kolejne 30 sekund/ikona pszenicy (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej mąką formy (u mnie dół naczynia żaroodpornego), przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posypać sezamem i makiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230ºC (góra-dół) około 25 minut. Po ty czasie temperaturę zmniejszyć do 190ºC, piec jeszcze 10 minut. Po upieczeniu zostawić go jeszcze  w nagrzanym piekarniku na 10 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: