Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej pełnoziarnistej i łyżkę mąki żytniej pełnoziarnistej, łyżeczkę miodu, pokruszyć drożdże, zalać wszystko 70 g ciepłej wody. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól oraz delikatnie podgrzaną maślankę, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na pół godziny do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania. Uformować bochenek, ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 210ºC (termoobieg). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać maślankę, dodać pokruszone drożdże i miód, wymieszać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać wodę, mąki i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Zostawić w thermomixie na 30 minut. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 210ºC (termoobieg). Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić  1 minutę/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat, uformować bochenek, ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać. Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka miodu

  • 500 g maślanki

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 1 łyżka

  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej + 1 łyżka

  • 70 g wody

  • 2 łyżeczki soli

Składniki

Kolejny przepis na domowy chlebek na maślance.

Znalazłam go na stronie  https://www.przepisownia.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Chleb z gara na maślance

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

25 września 2020

#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #miód, #mąka żytnia, #Thermomix

rondel