rondel

#chleb, #pieczywo, #maślanka, #drożdże, #miód, #mąka żytnia, #mąka pełnoziarnista, #Thermomix

25 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb z gara na maślance

Kolejny przepis na domowy chlebek na maślance.

Znalazłam go na stronie  https://www.przepisownia.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka miodu

  • 500 g maślanki

  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej + 1 łyżka

  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej + 1 łyżka

  • 70 ml wody

  • 2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki pszennej pełnoziarnistej i łyżkę mąki żytniej pełnoziarnistej, miód, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąk, sól oraz delikatnie podgrzaną maślankę, dokładnie wyrobić. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oprószoną mąką. Jeszcze raz krótko wyrobić w celu odgazowania. Uformować bochenek, ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 210ºC (termoobieg). Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać maślankę, dodać pokruszone drożdże i miód, podgrzać 3 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać wodę, mąki i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 30 minut. W między czasie wstawić naczynie żaroodporne wraz z przykrywką do zimnego piekarnika, rozgrzać go do temperatury 210ºC (termoobieg). Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrobić 30 sekund/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat, uformować bochenek, ostrym nożem maczanym w wodzie ponacinać. Jak piekarnik uzyska właściwą temperaturę do gorącego naczynia żaroodpornego przełożyć ciasto, przykryć. Piec około 40 minut. Po upływie tego czasu odkryć, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: