#chleb, #pieczywo, #otręby pszenne, #dynia, #słonecznik, #siemię lniane, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny zdrowy domowy chlebek.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
40 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
500 g ciepłej wody
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
80 g otrąb pszennych + otręby do wysypania formy i posypania
25 g pestek dyni bez łusek
25 g łuskanego słonecznika
30 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni, otręby pszenne, siemię lniane, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej otrębami formy keksowej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posypać otrębami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 55 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, pestki dyni, otręby pszenne, siemię lniane, sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej otrębami formy keksowej, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie chleb posypać otrębami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) około 55 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: