Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Do dużej miski dać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut do podwojenia objętości. Do zaczynu dodać resztę mąki, sól, ziarna słonecznika, pestki dyni, otręby pszenne, siemię lniane, dokładnie wyrobić mikserem z końcówką haka. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej otrębami formy keksowej, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na pół godziny. Po tym czasie chleb posypać otrębami. Piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę, ziarna słonecznika, pestki dyni, otręby pszenne, siemię lniane, sól, wyrobić 3 minuty/Interwał (ikona pszenicy). Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem oraz wysypanej otrębami formy keksowej, przykryć bawełnianą szmatką, odstawić na pół godziny. Po tym czasie chleb posypać otrębami. Piec około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
40 g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
500 g ciepłej wody
500 g mąki pszennej + 1 łyżka
80 g otrębów pszennych + otręby do wysypania formy
25 g pestek dyni bez łusek
25 g ziaren słonecznika
30 g siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
olej do natłuszczenia formy
Kolejny przepis na zdrowy domowy chlebek.
Znalazłam go na stronie https://cookidoo.pl/ .
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#chleb, #pieczywo, #otręby, #dynia, #słonecznik, #siemię lniane, #drożdże, #Thermomix