#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #siemię lniane, #sezam, #dynia, #otręby owsiane, #mąka krupczatka, #drożdże, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny chleb z ziarnami z przepisu Cioci Joli.
500 g mąki krupczatki
10 g świeżych drożdży
500 ml wody
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki siemienia lnianego
3 łyżki łuskanego słonecznika
2 łyżki sezamu
1 łyżka pestek dyni
0,5 szklanki otrąb owsianych
Wykonanie tradycyjne:
Drożdże rozetrzeć z cukrem, aż się rozpłyną. Do miski dać mąkę, sól, siemię lniane, ziarna słonecznika, sezam, pestki dyni i otręby owsiane. Wymieszać. Wlać ciepłą wodę i drożdże, dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na około 15 minut. Przy wkładaniu do piekarnika zarówno chleb jak i wnętrze piekarnika spryskać wodą. Piec około 1 - 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, sól, siemię lniane, ziarna słonecznika, sezam, pestki dyni i otręby owsiane, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na około 15 minut. Przy wkładaniu do piekarnika zarówno chleb jak i wnętrze piekarnika spryskać wodą. Piec około 1 - 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: