Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, aż się rozpłyną. Do miski dać mąkę, sól, siemię lniane, ziarna słonecznika, sezam, pestki dyni i otręby owsiane. Wymieszać. Wlać ciepłą wodę i drożdże, dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na około 15 minut. Przy wkładaniu do piekarnika zarówno chleb jak i wnętrze piekarnika spryskać wodą. Piec około 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

  • 500 g mąki krupczatki

  • 10 g świeżych drożdży

  • 500 ml wody

  • 2 płaskie łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki siemienia lnianego

  • 3 łyżki słonecznika

  • 2 łyżki sezamu

  • 1 łyżka pestek dyni

  • 0,5 szklanki otrąb owsianych

Składniki

Pyszny chleb z ziarnami z przepisu Cioci Joli.

Chleb z ziarnami 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

19 kwietnia 2021

#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #siemię lniane, #sezam, #dynia, #otręby, owsiane, #mąka krupczatka, #drożdże

rondel