rondel

#chleb, #pieczywo, #słonecznik, #siemię lniane, #sezam, #dynia, #otręby owsiane, #mąka krupczatka, #drożdże, #Thermomix

19 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb z ziarnami 

Pyszny chleb z ziarnami z przepisu Cioci Joli.

Składniki

  • 500 g mąki krupczatki

  • 10 g świeżych drożdży

  • 500 ml wody

  • 2 płaskie łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 3 łyżki siemienia lnianego

  • 3 łyżki łuskanego słonecznika

  • 2 łyżki sezamu

  • 1 łyżka pestek dyni

  • 0,5 szklanki otrąb owsianych

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Drożdże rozetrzeć z cukrem, aż się rozpłyną. Do miski dać mąkę, sól, siemię lniane, ziarna słonecznika, sezam, pestki dyni i otręby owsiane. Wymieszać. Wlać ciepłą wodę i drożdże, dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na około 15 minut. Przy wkładaniu do piekarnika zarówno chleb jak i wnętrze piekarnika spryskać wodą. Piec około 1 - 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier, pokruszone drożdże, podgrzewać 2 minuty/37ºC/obr.2. Dodać mąkę, sól, siemię lniane, ziarna słonecznika, sezam, pestki dyni i otręby owsiane, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce jeszcze na około 15 minut. Przy wkładaniu do piekarnika zarówno chleb jak i wnętrze piekarnika spryskać wodą. Piec około 1 - 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: