rondel

#chleb, #pieczywo, #mąka orkiszowa, #drożdże, #mąka pełnoziarnista, #mąka żytnia, #sezam, #oliwa z oliwek, #Thermomix

16 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chleb żytnio-orkiszowy

Pyszny i zdrowy chleb na co dzień.

Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 575 g mąki orkiszowej jasnej + 1 łyżka

  • 225 g mąki żytniej pełnoziarnistej

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżeczki soli

  • 600 ml ciepłej wody

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka mleka

  • sezam do posypania

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do dużej miski dać łyżkę mąki orkiszowej, cukier, pokruszyć drożdże, zalać wszystko ciepłą wodą. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu dodać resztę mąki orkiszowej, mąkę żytnią i sól. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ciasto przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować go mlekiem i posypać sezamem. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, piec jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, podgrzać 2,5 minuty/37ºC/obr. 1. Dodać mąkę orkiszową, mąkę żytnią, sól i oliwę z oliwek, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Ciasto przykryć wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przed włożeniem chleba do piekarnika posmarować go mlekiem i posypać sezamem. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół). Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, piec jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: