#chleb, #pieczywo, #drożdże, #czosnek, #bazylia, #koperek, #pietruszka, #oliwa z oliwek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszny chlebek do odrywania z przepisu Cioci Joli ;)
Masło:
4 ząbki czosnku
1,5 łyżki suszonej bazylii
1 łyżeczka soli
120 g masła
1 pęczek pietruszki
1 pęczek koperku
Ciasto:
600 g mąki pszennej + 1 łyżka
0,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
40 g świeżych drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
0,5 szklanki ciepłej wody
0,75 szklanki ciepłego mleka
1 jajko
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od przygotowania masła. Do miski przecisnąć przez praskę czosnek, dodać miękkie masło, drobno posiekany koperek i pietruszkę (bez łodyg), suszoną bazylię oraz sól, dokładnie wymieszać. Odstawić.
Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże, ciepłą wodę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko oraz oliwę z oliwek, dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt (30 cm x 40 cm). Posmarować wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Pokroić na 6-8 pasków. Każdy zwijać w harmonijkę. Układać w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około
40-50 minut. Pod blachę na czas pieczenia coś podstawić, wycieka tłuszcz. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obrany czosnek, koperek i pietruszkę bez łodyg. Rozdrobnić 15 sekund/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Dodać masło, suszoną bazylię oraz sól. Zmiksować 15 sekund/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę i ciepłe mleko, oliwę z oliwek oraz jajko. Wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt (30 cm x 40 cm). Posmarować wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Pokroić na 6-8 pasków. Każdy zwijać w harmonijkę. Układać w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40-50 minut. Pod blachę na czas pieczenia coś podstawić, wycieka tłuszcz. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: