rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #czosnek, #bazylia, #koperek, #pietruszka, #oliwa z oliwek, #Thermomix

11 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chlebek do odrywania 

Przepyszny chlebek do odrywania z przepisu Cioci Joli ;)

Składniki

Masło:

  • 4 ząbki czosnku

  • 1,5 łyżki suszonej bazylii 

  • 1 łyżeczka soli

  • 120 g masła

  • 1 pęczek pietruszki 

  • 1 pęczek koperku

 

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 40 g świeżych drożdży

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 0,5 szklanki ciepłej wody

  • 0,75 szklanki ciepłego mleka

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od przygotowania masła. Do miski przecisnąć przez praskę czosnek, dodać miękkie masło, drobno posiekany koperek i pietruszkę (bez łodyg), suszoną bazylię oraz sól, dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże, ciepłą wodę i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól, jajko oraz oliwę z oliwek, dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt (30 cm x 40 cm). Posmarować wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Pokroić na 6-8 pasków. Każdy zwijać w harmonijkę. Układać w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 
40-50 minut. Pod blachę na czas pieczenia coś podstawić, wycieka tłuszcz. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obrany czosnek, koperek i pietruszkę bez łodyg. Rozdrobnić 15 sekund/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Dodać masło, suszoną bazylię oraz sól. Zmiksować 15 sekund/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę i ciepłe mleko, oliwę z oliwek oraz jajko. Wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt (30 cm x 40 cm). Posmarować wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Pokroić na 6-8 pasków. Każdy zwijać w harmonijkę. Układać w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 40-50 minut. Pod blachę na czas pieczenia coś podstawić, wycieka tłuszcz. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: