#chleb, #pieczywo, #drożdże, #czosnek, #pietruszka, #olej, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejny pyszny chlebek do odrywania.
Przepis znalazłam na stronie https://www.dietamojapasja.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Masło:
2 ząbki czosnku
0,75 łyżeczki soli
szczypta pieprzu czarnego mielonego
80 g masła
5 g świeżej natki pietruszki
Ciasto:
300 g mąki pszennej + 1 łyżka
0,5 łyżeczki cukru
0,75 łyżeczki soli
20 g świeżych drożdży
25 g oleju
150 ml ciepłej wody
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od przygotowania masła. Do miski przecisnąć przez praskę czosnek, dodać miękkie masło, drobno posiekaną pietruszkę, pieprz oraz sól, dokładnie wymieszać. Odstawić.
Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże oraz ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól oraz olej, dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt, posmarować wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Pokroić na 6-8 pasków. Każdy zwijać w harmonijkę. Układać w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (termoobieg) około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obrany czosnek i pietruszkę. Rozdrobnić 5 sekund/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Dodać miękkie masło, pieprz oraz sól. Zmiksować 20 sekund/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę oraz olej. Wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt, posmarować wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Pokroić na 6-8 pasków. Każdy zwijać w harmonijkę. Układać w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (termoobieg) około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: