rondel

#chleb, #pieczywo, #drożdże, #czosnek, #pietruszka, #olej, #Thermomix

22 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chlebek do odrywania II

Kolejny pyszny chlebek do odrywania.

Przepis znalazłam na stronie https://www.dietamojapasja.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Masło:

  • 2 ząbki czosnku

  • 0,75 łyżeczki soli

  • szczypta pieprzu czarnego mielonego

  • 80 g masła

  • 5 g świeżej natki pietruszki 

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 0,75 łyżeczki soli

  • 20 g świeżych drożdży

  • 25 g oleju

  • 150 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od przygotowania masła. Do miski przecisnąć przez praskę czosnek, dodać miękkie masło, drobno posiekaną pietruszkę, pieprz oraz sól, dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Do dużej miski dać łyżkę mąki, cukier, pokruszone drożdże oraz ciepłą wodę. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Do zaczynu przesiać resztę mąki, dodać sól oraz olej, dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt, posmarować wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Pokroić na 6-8 pasków. Każdy zwijać w harmonijkę. Układać w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (termoobieg) około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obrany czosnek i pietruszkę. Rozdrobnić 5 sekund/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego. Dodać miękkie masło, pieprz oraz sól. Zmiksować 20 sekund/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia. Odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, cukier, sól, pokruszone drożdże, wlać ciepłą wodę oraz olej. Wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkować na prostokąt, posmarować wcześniej przygotowanym masłem ziołowym. Pokroić na 6-8 pasków. Każdy zwijać w harmonijkę. Układać w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190ºC (termoobieg) około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki, piec jeszcze 10 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: