rondel

#dania jednogarnkowe, #dania główne, #czosnek, #cebula, #papryka, #boczek, #kiełbasa, #majeranek, #ziemniaki, #marchewka, #olej, #przecier pomidorowy, #Thermomix

28 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chłopski garnek 

Super sycące danie jednogarnkowe.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Składniki

  • 300 g boczku wędzonego

  • 260 g kiełbasy podwawelskiej 

  • 2 marchewki

  • 1 duża cebula

  • 5 średnich ziemniaków

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 papryka czerwona

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej 

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • 0,5 łyżeczki majeranku suszonego 

  • 2 szklanki bulionu wołowego / rosołu

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 4 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowany chłopski garnek dać olej. Cebulę obrać, posiekać na drobną kostkę, wrzucić do garnka. Dusić na małym ogniu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek, podsmażyć około 5 minut. W trakcie podsmażania cebuli i czosnku z boczku zdjąć skórę, pokroić na kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Dodać do garnka. Smażyć na małym ogniu około 20 minut co jakiś czas mieszając. Wlać bulion wołowy / rosół oraz dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki. Marchewki obrać, pokroić na kawałki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Dodać marchewki, paprykę oraz przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą mieloną, sól, pieprz, majeranek i przecier pomidorowy do garnka. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).

 

Wykonanie w Thermomixie:

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną i pokrojona na kawałki cebulę oraz obrany czosnek, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. W trakcie duszenia cebuli i czosnku z boczku zdjąć skórę, pokroić na kostkę. Do naczynia miksującego dać kiełbasę pokrojoną w półplasterki oraz boczek, dusić 5 minut/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i pokrojoną na kawałki marchewkę, wcześniej przygotowaną paprykę, paprykę słodką mieloną, paprykę ostrą mieloną, sól, pieprz i majeranek, przecier pomidorowy oraz bulion wołowy / rosół, składniki przemieszać kopystką, gotować 20 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: