#desery, #proszek do pieczenia, #śmietana 18 %, #wódka, #olej, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i szybkie w wykonaniu chrusty.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kuchennymidrzwiami.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 22 sztuki:
225 g mąki pszennej
3 żółtka
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 czubate łyżki śmietany 18 %
2 łyżki wódki
cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Do miski przesiać mąkę, dodać do niej żółtka, śmietanę 18 %, wsypać sól, proszek do pieczenia, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać wódkę. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm albo mniej), pokroić nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż i przewinąć dwa razy. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone chrusty odsączać na ręczniku papierowym. Posypać z obydwu stron cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, śmietanę 18 %, żółtka, proszek do pieczenia, wódkę i sól, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm albo mniej), pokroić nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż i przewinąć dwa razy. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone chrusty odsączać na ręczniku papierowym. Posypać z obydwu stron cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: