rondel

#desery, #proszek do pieczenia, #śmietana 18 %, #wódka, #olej, #cukier puder, #Thermomix

19 stycznia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Chrust vintage

Pyszne i szybkie w wykonaniu chrusty.

Przepis znalazłam na stronie https://www.kuchennymidrzwiami.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 22 sztuki:

  • 225 g mąki pszennej

  • 3 żółtka

  • szczypta soli

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 czubate łyżki śmietany 18 %

  • 2 łyżki wódki

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski przesiać mąkę, dodać do niej żółtka, śmietanę 18 %, wsypać sól, proszek do pieczenia, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać wódkę. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm albo mniej), pokroić nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż i przewinąć dwa razy. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone chrusty odsączać na ręczniku papierowym. Posypać z obydwu stron cukrem pudrem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mąkę, śmietanę 18 %, żółtka, proszek do pieczenia, wódkę i sól, wyrobić 2-3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm albo mniej), pokroić nożem na paski o szerokości 3 cm i długości 15 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż i przewinąć dwa razy. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju. Usmażone chrusty odsączać na ręczniku papierowym. Posypać z obydwu stron cukrem pudrem.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: