rondel

#pieczywo, #kuchnia włoska, #drożdże, #olej

05 lutego 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciabatta

Według oryginalnego przepisu miał to być chleb bez wyrabiania.

W smaku i wyglądzie bardziej przypomina on ciabattę, dlatego pod ta nazwą u mnie na blogu będzie.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchniamagdy.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 350 - 400 ml ciepłej wody

  • 550 g mąki pszennej 

  • 20 - 25 g świeżych drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 2 łyżki oleju

  • 2 płaskie łyżeczki soli

Glazura:

  • 80 ml wody

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do 150 ml ciepłej wody dodać cukier, pokruszone drożdże i 150 g mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Resztę mąki przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich zaczyn, pozostałą wodę, dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Przełożyć ciasto na posypany obficie mąką blat (ciasto bardzo się klei). Boki ciasta zawinąć do środka, uformować kulę. Blat ponownie posypać mąką, kulę rozpłaszczyć na prostokąt. Zwinąć go od dłuższego boku jak roladę, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryć ponownie bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Naciąć ostrym nożykiem. Pokryć glazurą. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (góra-dół) przez 40 minut. Studzić na kratce.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: