#ciasteczka, #desery, #śmietana 18 %, #mąka ziemniaczana, #soda oczyszczona, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybkie ciasteczka, które smakiem przypominają placuszki, które zawsze robiła moja Ciocia ;)
Przepis znalazłam na stronie https://domowysmakjedzenia.pl/.
Na 180 ciasteczek:
250 g mąki pszennej
63 g mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki masła
110 g cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
60 - 80 g śmietany 18%
1 jajko
cukier puder (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąki, dodać do nich tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać jajko, cukier, sodę oczyszczoną i śmietanę 18 %. Zagnieść ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,3 cm. Wycinać foremką ciasteczka, na każdym z nich zrobić ślady widelcem. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15-20 minut. Upieczone ciastka studzić na kratce. Można posypać gorące cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wbić jajko, dodać miękkie masło, cukier, śmietanę 18 %, mąki i sodę oczyszczoną, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,3 cm. Wycinać foremką ciasteczka, na każdym z nich zrobić ślady widelcem. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15-20 minut. Upieczone ciastka studzić na kratce. Można posypać gorące cukrem pudrem. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: