#ciasteczka, #desery, #ciasto francuskie, #cynamon, #cukier puder
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i szybkie ciastka francuskie, akurat w sam raz gdy zapowiadają się niespodziewani goście.
Przepis znalazłam na stronie https://kasiuchnia.pl/.
Odrobinę go przerobiłam :)
Nadzienie:
2 jabłka
3 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
ciasto francuskie XXL
0,25 szklanki mleka
0,5 łyżeczki cukru
woda do smarowania
cukier puder do posypania (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Dusić na małym ogniu, często mieszając. Gdy jabłka zmiękną zdjąć z ognia, odlać powstały sok, wymieszać z cynamonem. Ciasto francuskie pokroić na 12 kawałków. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Na każdy kawałek nałożyć jabłka, brzegi posmarować wodą, złożyć na pół. Docisnąć delikatnie widelcem brzegi, naciąć ostrym nożem w trzech miejscach. Posmarować mlekiem z cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Gorące można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: