rondel

#ciasteczka, #desery, #ciasto francuskie, #cynamon, #cukier puder

19 lipca 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciastka francuskie z jabłkami i cynamonem

Pyszne i szybkie ciastka francuskie, akurat w sam raz gdy zapowiadają się niespodziewani goście.

Przepis znalazłam na stronie https://kasiuchnia.pl/.

Odrobinę go przerobiłam :)

Składniki

Nadzienie:

  • 2 jabłka

  • 3 łyżki cukru

  • 1 czubata łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

  • ciasto francuskie XXL

  • 0,25 szklanki mleka

  • 0,5 łyżeczki cukru 

  • woda do smarowania

  • cukier puder do posypania (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Dusić na małym ogniu, często mieszając. Gdy jabłka zmiękną zdjąć z ognia, odlać powstały sok, wymieszać z cynamonem. Ciasto francuskie pokroić na 12 kawałków. Cukier rozpuścić w ciepłym mleku. Na każdy kawałek nałożyć jabłka, brzegi posmarować wodą, złożyć na pół. Docisnąć delikatnie widelcem brzegi, naciąć ostrym nożem w trzech miejscach. Posmarować mlekiem z cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC (termoobieg) przez 20 minut. Gorące można dodatkowo posypać cukrem pudrem. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: