Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Cały czas ubijając na najwyższych obrotach stopniowo dodawać cukry. Po dodaniu całego cukru zmniejszyć obroty miksera, wlewać powoli mleko oraz olej. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, proszek budyniowy oraz wlać rozpuszczoną w łyżce mleka sodę oczyszczoną. Całość delikatnie wymieszać. Wylać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170ºC (termoobieg) około 30-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
!Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
6 białek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka + 1 łyżka
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g proszku budyniowego waniliowego
cukier puder do oprószenia
Pyszne ciasto z wykorzystaniem nadmiaru białek w lodówce.
Przepis znalazłam na stronie https://justynadragan.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#białka, #ciasta, #desery, #cukier waniliowy, #proszek do pieczenia, #soda oczyszczona, #budyń, #cukier puder, #olej