#ciasta, #desery, #drożdże, #kruszonka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciasto, które przypomina w smaku precle maślane ;)
Ciasto:
500 g mąki pszennej + 2 łyżki
szczypta soli
50 g świeżych drożdży
0,75 szklanki mleka
1 szklanka cukru + 1 łyżka
125 g masła
1 jajko + 2 żółtka
Kruszonka:
0,75 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
120 g masła
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od kruszonki. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżką), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko oraz dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić, odstawić. Jajko oraz żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać do niej zaczyn, sól i utartą masę. Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 30-40 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: