rondel

#ciasta, #desery, #drożdże, #kruszonka

15 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto drożdżowe maślane z kruszonką

Ciasto, które przypomina w smaku precle maślane ;)

Składniki

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej + 2 łyżki

  • szczypta soli

  • 50 g świeżych drożdży

  • 0,75 szklanki mleka

  • 1 szklanka cukru + 1 łyżka

  • 125 g masła

  • 1 jajko + 2 żółtka

Kruszonka:

  • 0,75 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 szklanki cukru

  • 120 g masła

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od kruszonki. Masło rozpuścić, ostudzić. Dodać do niego cukier i mąkę, dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Drożdże rozetrzeć z cukrem (1 łyżką), gdy się rozpłyną wlać do nich lekko podgrzane mleko oraz dodać 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Masło rozpuścić, odstawić. Jajko oraz żółtka utrzeć z resztą cukru. Mąkę przesiać, dodać do niej zaczyn, sól i utartą masę. Gdy zacznie odchodzić od ręki wlać ciepłe (nie gorące) masło. Ponownie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć bawełnianą ściereczką, zostawić do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut. Tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) przez 30-40 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: