#desery, #ciasta, #powidła, #proszek do pieczenia, #kruszonka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne kruche ciasto z kruszonką.
Przepis znalazłam na stronie http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
150 g masła / margaryny
250 g mąki pszennej
1 jajko
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru
Kruszonka:
50 g masła
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać cukier, proszek do pieczenia i jajko, dokładnie wyrobić. Ciastem wykleić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyłożyć na niego powidła. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 35 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 6 łyżek mąki i 4 łyżki pszennej cukru, dodać 50 g miękkiego masła, wymieszać 15 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, jajko i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Ciastem wykleić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blachę. Wyłożyć na niego powidła. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 35 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: