Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać cukier i proszek do pieczenia, wyrobić. Dodać jajko, dokładnie wyrobić. Ciastem wykleić posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą formę. Wyłożyć na niego powidła. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 35 minut (góra-dół).

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 150 g masła / margaryny

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g cukru 

Kruszonka:

  • 50 g masła

  • 6 łyżek mąki pszennej

  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • 250 g powideł śliwkowych

Składniki

Przepyszne kruche ciasto z kruszonką.

Przepis ze strony http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Ciasto kruche z powidłami i kruszonką 

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

08 marca 2021

#desery, #ciasta, #powidła, #kruszonka

rondel