rondel

#ciasta, #desery, #śliwki, #proszek do pieczenia, #Thermomix

11 listopada 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto kruche ze śliwkami

Rozpływające się w ustach ciasto kruche z dużą ilością śliwek. 

Przepis ze strony https://aniagotuje.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 200 g masła / margaryny

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g cukru

 

Dodatkowo:

  • 1000 g śliwek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej ułożyć śliwki. Owoce podsuszyć w piekarniku nagrzanym do 100ºC przez 30 - 45 minut (przy uchylonych drzwiczkach piekarnika). 

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać cukier i proszek do pieczenia, dodać jajko, dokładnie wyrobić. Podzielić ciasto na 2 części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Połową ciasta wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Na niego wyłożyć śliwki skórką do dołu, przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 50 minut.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Śliwki dokładnie umyć, usunąć pestki. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej owoce. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Na niej ułożyć śliwki. Owoce podsuszyć w piekarniku nagrzanym do 100ºC przez 30 - 45 minut (przy uchylonych drzwiczkach piekarnika). 

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać jajko, miękki tłuszcz, cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki. Połową ciasta wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Na niego wyłożyć śliwki skórką do dołu, przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) około 50 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: