rondel

#ciasta, #desery, #kruszonka, #śliwki, #Thermomix

28 sierpnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką 

Przepyszne ciasto kruche ze śliwkami i duża ilością kruszonki. 

Przepis ze strony https://kuron.com.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 125 g masła / margaryny

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 żółtko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 g cukru + 20 g

  • 120 g śmietany 18%

Kruszonka:

  • 100 g masła

  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g cukru

Dodatkowo:

  • 800 g śliwek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem (20 g), odstawić aż puszczą sok. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać cukier i proszek do pieczenia, wyrobić. Dodać żółtko i śmietanę 18 %, dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję ciasto mąką, bardzo się klei). Ciastem wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wsadzić do nagrzanego do  180°C piekarnika na około 20 minut (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć śliwki skórką do dołu. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C jeszcze około 40-50 minut (termoobieg).

 

Wykonanie w Thermomixie:

Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem (20 g), odstawić aż puszczą sok. Do naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki kruszonki, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego dać żółtko, miękkie masło, cukier, proszek do pieczenia, mąkę i śmietanę 18 %, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze raz przerobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję ciasto mąką, bardzo się klei). Ciastem wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wsadzić do nagrzanego do  180°C piekarnika na około 20 minut (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć śliwki skórką do dołu. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C jeszcze około 40-50 minut (termoobieg).

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: