#ciasta, #desery, #kruszonka, #śliwki, #proszek do pieczenia, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne ciasto kruche ze śliwkami i duża ilością kruszonki.
Przepis ze strony https://kuron.com.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
Ciasto:
125 g masła / margaryny
250 g mąki pszennej
1 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g cukru + 20 g
120 g śmietany 18%
Kruszonka:
100 g masła
200 g mąki pszennej
100 g cukru
Dodatkowo:
Wykonanie tradycyjne:
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem (20 g), odstawić aż puszczą sok. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać wszystko nożem. Następnie wsypać cukier i proszek do pieczenia, wyrobić. Dodać żółtko i śmietanę 18 %, dokładnie wyrobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję ciasto mąką, bardzo się klei). Ciastem wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180°C (termoobieg) na około 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki skórką do dołu. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) jeszcze około 40-50 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Zasypać cukrem (20 g), odstawić aż puszczą sok. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać wszystkie składniki kruszonki, wymieszać 20 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego dać żółtko, miękki tłuszcz, cukier, proszek do pieczenia, mąkę i śmietanę 18 %, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Gotowe ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, jeszcze raz przerobić. (Ja podczas wyrabiania podsypuję ciasto mąką, bardzo się klei). Ciastem wykleić wyłożoną papierem do pieczenia formę. Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180°C (termoobieg) na około 20 minut. Na podpieczony spód wyłożyć śliwki skórką do dołu. Następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) jeszcze około 40-50 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: