#desery, #ciasta, #mleko w proszku, #kakao, #cukier puder, #herbatniki, #polewa
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne ciasto bez pieczenia.
Najlepsze na trzeci dzień.
Przepis znalazłam na stronie https://domowe-wypieki.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Masa mleczna:
250 ml mleka
50 g cukru
400 g mleka w proszku
200 g miękkiego masła
Polewa czekoladowa:
70 g masła
30 g kakao
80 g cukru pudru
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
200 g herbatników jasnych
200 g herbatników kakaowych
mleko do namoczenia herbatników
Wykonanie tradycyjne:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie układać naprzemiennie jasne i kakaowe herbatniki namoczone w mleku.
Mleko w proszku przesiać. Do rondelka wlać mleko, dodać cukier, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Do ciepłego mleka wsypać przesiane mleko w proszku, dokładnie rozmieszać, aby grudek nie było. Lekko przestudzić (masa szybko gęstnieje). Masło utrzeć mikserem na kremową masę, cały czas miksując dodawać porcjami przestudzoną masę mleczną.
Połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników namoczonych w mleku. Wyłożyć resztę masy mlecznej, na nią trzecią warstwę herbatników namoczonych w mleku.
Przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki włożyć do miski. Miskę umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać czas od czasu, aż wszystko połączy się ze sobą na jednolitą masę.
Gotową polewę rozsmarować na herbatnikach. Wstawić na 24 h do lodówki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: