#desery, #ciasta, #miód, #czekolada, #kakao, #polewa
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Mocno czekoladowe i mocno miodowe ciasto z ciekawą miodowo-czekoladową polewą.
Przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto:
100 g gorzkiej czekolady
180 g cukru
225 g masła
125 ml płynnego miodu
2 jajka
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
250 ml wody
Polewa:
75 g cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady
60 ml wody
125 ml płynnego miodu
Wykonanie tradycyjne:
Tłuszcz rozpuścić. Dodać do niego płynny miód i wodę. Podgrzewać, aż do całkowitego połączenia się składników, co pewien czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać. Całość ostudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakaem. Dokładnie wymieszać z masą czekoladową i jajkami. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 165°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka.
W rondelku zagotować wodę z miodem. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: