Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Tłuszcz rozpuścić. Dodać do niego płynny miód i wodę. Podgrzewać, aż do całkowitego połączenia się składników, co pewien czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Następnie dokładnie wymieszać. Całość ostudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakaem. Dokładnie wymieszać z masą czekoladową i jajkami. Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec około 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 165°C (góra-dół) do tzw. suchego patyczka. 

W rondelku zagotować wodę z miodem. Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę, odstawić na 2 minuty. Dodać cukier puder, dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać ciasto. 

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 180 g cukru

  • 225 g masła

  • 125 ml płynnego miodu

  • 2 jajka

  • 300 g mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1 łyżka kakao

  • 250 ml wody

Polewa:

  • 75 g cukru pudru

  • 200 g gorzkiej czekolady

  • 60 ml wody

  • 125 ml płynnego miodu

Składniki

Mocno czekoladowe i mocno miodowe ciasto z ciekawą miodowo-czekoladową polewą.

Przepis ze strony https://www.mojewypieki.com/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Ciasto miodowo- czekoladowe

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

18 września 2021

#desery, #ciasta, #miód, #czekolada, #kakao, #polewa

rondel