rondel

#ciasta, #desery, #maślanka, #kruszonka, #proszek do pieczenia, #olej, #maliny, #Thermomix

04 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto na maślance

Szybkie ciasto do porannej kawy.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej

  • 250 ml maślanki

  • 3 jajka

  • 150 g cukru

  • 120 g oleju

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 100 g cukru

 

Dodatkowo:

  • maliny z kompotu

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać, schować do lodówki. Maliny odsączyć z kompotu, przetrzeć przez sitko, aby nie było pestek. Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wlać olej i maślankę. Pod koniec ucierania dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na górze delikatnie rozsmarować mus malinowy. Całość posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do  180ºC (góra-dół) 45 minut. Po upieczeniu studzić 10 minut przy uchylonym piekarniku, zanim się wyciągnie z niego ciasto. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać składniki na kruszonkę, wymieszać 10 sekund/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, schować do lodówki. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, wymieszać 1,5 minuty/obr. 4. Wymieszać kolejne 3 minuty/obr. 4, w tym czasie stopniowo dodawać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego po kolei olej, maślankę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Na górze delikatnie rozsmarować mus malinowy. Całość posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do  180ºC (góra-dół) 45 minut. Po upieczeniu studzić 10 minut przy uchylonym piekarniku, zanim się wyciągnie z niego ciasto. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: