rondel

#pierogi, #dania główne, #Thermomix

02 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto na pierogi wg Karola Okrasy

Prosty przepis na świetne ciasto na pierogi.

Znalazłam go na stronie https://kuchnialidla.pl/.

Od teraz tylko go stosuje ;)

Składniki

  • 30 g masła

  • 70 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 500 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić w rondelku. Dodać wodę i mleko, ciągle podgrzewając. Mąkę przesiać do miski. Cały czas mieszając dodawać podgrzane składniki. Gdy delikatnie się połączą przełożyć ciasto na stolnicę. Zagniatać, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, mleko, dodać pokrojone na kawałki masło, podgrzewać 3 minuty/50ºC/obr. 2. Dodać przesianą mąkę, wyrobić 1,5 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Po tym czasie przełożyć ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować cienki placek, szklanką wycinać koła. Na każde nakładać łyżeczką farsz. Skleić dokładnie brzegi. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować w osolonej wodzie.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: