#desery, #ciasta, #bez pieczenia, #galaretka, #herbatniki, #jogurt typu islandzkiego, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy pomysł na ciasto.
Przepis znalazłam na stronie https://przepiski.pl/.
Odrobinę go przerobiłam.
24 herbatniki
2 galaretki truskawkowe
2 galaretki cytrynow3
1 galaretka przeźroczysta o smaku winogronowym
4 jogurty typu islandzkiego (po 150 g każdy)
1000 ml gorącej wody
czekolada gorzka
Wykonanie tradycyjne:
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ułożyć herbatniki. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić. Wymieszać dokładnie z dwoma jogurtami typu islandzkiego. Wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić. Wymieszać dokładnie z dwoma jogurtami typu islandzkiego. Na zastygniętej masie truskawkowej ułożyć ponownie herbatniki, rozprowadzić na nich masę cytrynową. Po bokach można powkładać dodatkowe herbatniki (opcjonalnie). Na masie cytrynowej ułożyć herbatniki, całość posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Wykonanie w Thermomixie:
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ułożyć herbatniki. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 500 ml wody, dodać galaretki truskawkowe, podgrzewać 6 minut/90°C/obr. 2, ostudzić, ostudzić. Wymieszać dokładnie z dwoma jogurtami typu islandzkiego, 3 minuty/obroty wsteczne/obr. 1. Wyłożyć na wcześniej przygotowane herbatniki. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Umyć naczynie miksujące. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 500 ml wody, dodać galaretki cytrynowe, podgrzewać 6 minut/90°C/obr. 2, ostudzić. Wymieszać dokładnie z dwoma jogurtami typu islandzkiego, 3 minuty/obroty wsteczne/obr. 1. Na zastygniętej masie truskawkowej ułożyć ponownie herbatniki, rozprowadzić na nich masę cytrynową. Po bokach można powkładać dodatkowe herbatniki (opcjonalnie). Na masie cytrynowej ułożyć herbatniki, całość posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: