rondel

#ciasta, #desery, #mak, #proszek do pieczenia, #Thermomix

02 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ciasto z białek

Przepis dostałam kiedyś od kuzynki Kasi i często z niego korzystam ;)

Składniki

  • 1 szklanka białek

  • 1 jajko (gdy nie ma całej szklanki)

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 szklanki suchego maku

  • 170 g margaryny / masła

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wymieszać cukier, przesianą mąkę, roztopiony tłuszcz, mak i proszek do pieczenia na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystko delikatnie połączyć. Wylać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 45-55 minut .

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać cukier, miękki tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, proszek do pieczenia i mak, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Przełożyć do dużej miski. Umyć i powycierać naczynie miksujące. Założyć motylek. Wlać białka, ubijać 5 minut/obr. 3.5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Dodać pianę do odłożonego ciasta, wszystko delikatnie połączyć. Wylać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 45-55 minut .

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: