#ciasta, #desery, #mak, #proszek do pieczenia, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis dostałam kiedyś od kuzynki Kasi i często z niego korzystam ;)
1 szklanka białek
1 jajko (gdy nie ma całej szklanki)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki suchego maku
170 g margaryny / masła
Wykonanie tradycyjne:
Wymieszać cukier, przesianą mąkę, roztopiony tłuszcz, mak i proszek do pieczenia na jednolita masę. Białka ubić na sztywną pianę. Wszystko delikatnie połączyć. Wylać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 45-55 minut .
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać cukier, miękki tłuszcz pokrojony na kawałki, mąkę, proszek do pieczenia i mak, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 5. Przełożyć do dużej miski. Umyć i powycierać naczynie miksujące. Założyć motylek. Wlać białka, ubijać 5 minut/obr. 3.5 lub do momentu, aż piana będzie sztywna. Dodać pianę do odłożonego ciasta, wszystko delikatnie połączyć. Wylać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 45-55 minut .
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: