#ciasta, #desery, #cynamon, #dynia, #soda oczyszczona, #olej, #proszek do pieczenia, #cukier puder
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejne pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem dyni.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam.
200 ml oleju
150 g cukru
3 jajka
szczypta soli
285 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
300 g tartej dyni
cukier puder (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
!Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i włókna, zetrzeć na tarce na małych oczkach. Odstawić. Jajka za pomocą miksera utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po trochu oleju. Następnie dodać startą dynię, wymieszać już tylko łyżką. W drugiej misce połączyć mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Suche składniki dodać do mokrych. Dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) przez 40 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: